Onderlinge Kindermassage in de groep

Wanneer je onderlinge kindermassage (OK!) wilt introduceren in een groep, pas het dan in binnen een logische context. Sluit OK! aan op een gym- of spelles. Leer een spelletje aan op de speelplaats, zoals bijvoorbeeld ‘Olleke Bolleke’ (zie deel 2 van de e-cursus ‘Onderlinge Kindermassage’).

Onderlinge kindermassage in een klas of kindergroep moet je rustig opbouwen. Begin met korte spelletjes als ijsbreker, als sociale vaardigheid, in de spelles, na lang stilzitten of na drukke bezigheden om weer rustig te worden voor de les.

Een team van een school waar veel aan toneel werd gedaan, bedacht naar aanleiding van een opmerking van de kleuterleidster een aanraakspel voor een toneelstuk waar ze net mee bezig waren.

De kleuterjuf gaf als voorbeeld van een logisch aanraak-moment het afkloppen van de kleren na het spelen in de zandbak. Ze gebruikte daar altijd een liedje bij: klop, klop klopperde klop, en stamp stamp, stamperde stamp. Wat de kinderen zelf konden deden ze zelf, maar het afkloppen van de rug deden ze bij elkaar.

Dat gegeven werd omgebouwd tot een scene voor twaalf lakeien:

  • Tijdens het wachten op de koning zijn ze gaan voetballen.
  • Als de trompet de komst van de koning aankondigt springen ze in een dubbele rij, een met het gezicht naar links, een naar rechts.
  • Ze kloppen zichzelf af, kijken dan naar de ander, kloppen precies tegelijk de ander op de rug, van boven naar beneden, helemaal tot de voeten en weer terug naar boven.
  • Als ze rechtstaan springen ze een halve slag om en herhalen de beweging.
  • Precies op het moment dat de koning arriveert springen ze een kwartslag om zodat ze met de gezichten naar elkaar een pad voor de koning klaar hebben.

Een andere school nodigde de moeders van de onderbouw uit voor een handmassage. Als dank voor alle lieve dingen die die moederhanden altijd voor hun kinderen doen werden ze verwend met lekkere geurige olie. De theeserviesjes werden ingezet voor een kopje thee en natuurlijk waren er zelfgebakken koekjes om het feest compleet te
maken!