Van stevig naar zacht aanraken

Vraag:
Ik ben al bezig met massage in de klas, en voor sommige kinderen is het zachte aanraken moeilijk (ik had onder andere kinderen uit een opvanghuis). Heb je ook suggesties om bijvoorbeeld eerst hard aan te raken, en van daaruit naar de zachte aanrakingen te komen?
Groet, Tanja

Antwoord:
Het klopt dat het dikwijls gemakkelijker voor de kinderen  is om met stevige aanrakingen te beginnen. Volg daarin de behoefte van de kinderen. Ze geven zelf aan dat ze zich hierbij veilig voelen. Het kan stoer doen zijn, maar dat hoeft niet.

Veel kinderen houden inderdaad van lekker hard trommelen op de rug, of stevig kneden van de armen. Ik gaf vroeger cursussen babymassage toen is me ook opgevallen dat de meeste baby’s de voorkeur geven aan stevige aanrakingen. Gepoezel vonden de meeste baby’s niet interessant. Vergeet niet dat ze in het geboortekanaal ook heel stevig worden gemasseerd!

Vooral jongens houden over het algemeen van stevig aanraken. Hou dat de eerste tijd dus in ere. Je kunt laten variëren met trommelen, wrijven, rondjes draaien en dan telkens vragen wat fijner voelde. Laat hen zelf benoemen wat ze prettiger vinden, en zet daar niet je eigen oordeel tussen.

Hoe ga je van harde naar zachte aanrakingen?

Je moet eerst zorgen voor een gevoel van veiligheid. Als stevige bewegingen die veiligheid bieden is het dus OK. Wel steeds wijzen op het comfort: wat wil de ander, wat vind hij of zij prettig? Dat moet je een poos zo laten, dus niet in een eerste keer al naar zacht willen gaan.

De kinderen moeten eerst wennen aan het aanraken zelf. Pas als het stevige aanraken voor de kinderen een vertrouwde activiteit is ga je met kleine stapjes naar subtielere aanrakingen.

Het weerbericht is hiervoor heel geschikt: het kind dat gemasseerd wordt zegt welk weer het is, de masseur voert die opdrachten steeds uit. Na de gebruikelijke hagel en donderslagen kun je ze op andere ideeën brengen, bijvoorbeeld hoe voelt sneeuw, de zon, dikke wolken, motregen?

Waar je alert op moet zijn:

  • Het kan zijn dat sommige kinderen de grens naar pijn opzoeken. Wellicht zoeken kinderen die nare ervaringen met mishandeling hebben naar manieren om dit te verwerken.
  • Zachte aanrakingen kunnen kinderen die verwaarloosd zijn herinneren aan het gemis, hun verdriet wordt wellicht daardoor opgeroepen. In deze gevallen zul je naast de spelletjes ook verdere zorg moeten bieden en wellicht is in sommige gevallen ingrijpen via het Meldpunt Kindermishandeling geboden.