Hoe lang duurt onderlinge kindermassage?

Vraag:
Hoe lang doe je in een groep een massage?
Cindy

Antwoord:
Vooral kort! Vijf minuten aangeraakt worden tijdens het aanleren is ruim voldoende, als tussendoortje hooguit drie. De meeste spelletjes duren maar een paar seconden.

Overprikkeling is een reëel gevaar. De massages waarmee ik mijn eigen kinderen heb ‘gered’ duurden maar 15 seconden per keer! Langer is dus niet beter.

Onderlinge kindermassage (OK!) hoeft ook niet dagelijks, een paar keer per week een spelletje of een massage is mooi. Je hoopt natuurlijk dat ze daarnaast thuis elke dag geknuffeld worden!

Als je met kinderen werkt die verwaarloosd worden moet je meer doen. Dan moet je denken aan extra zorg en aandacht van volwassenen, al dan niet therapeutisch.

Een introductie duurt natuurlijk wat langer. De werking is minder, omdat de aandacht van de kinderen nog niet gefocust is. Het gaat wat rommeliger. Dat kun je ondervangen door een duidelijke structuur aan te brengen en voldoende afwisseling in te bouwen.

Je kan bijvoorbeeld vooraf een gesprekje houden, een bekend spelletje doen, daarna wat je wilt aanleren voordoen, dan zelf laten doen. Je laat ze zelf uitproberen zodat jij kan rondkijken, bijsturen. Daarna laat je de kinderen van plaats ruilen.  Sluit af met een aandacht- of stiltespel.