De huid is verbonden met lichaam en brein

Ik ontdekte de kracht van aanraking toen mijn zonen nog hummeltjes van vijf maanden en anderhalf jaar waren. De een was geadopteerd en maakt geen contact, de ander was te vroeg geboren waardoor hij zijn fijne motoriek niet ontwikkelde.

Ik zal niet het hele verhaal herhalen, dat lees je wel in mijn boek. Het komt erop neer dat ik met zeer eenvoudige handgrepen een dreigend probleem heb kunnen afwenden.

Wat ik deze keer met jullie wil delen is mijn verbazing dat die twee handen van mij het enige was dat mijn kinderen nodig hadden om het gevaar van isolement of onhandigheid te keren. Ik weet nu met hoeveel contactpuntjes de huid met het hele lichaam en brein verbonden is en dat er belangrijke hormonen vrijkomen als de huid gestreeld wordt.

Om dat zelf te ervaren kun je de volgende oefening doen. Wrijf met een hand over je arm, 10 seconden is genoeg. Leg nu je handen op je schoot en voel het verschil tussen je linker- en je rechterarm.

Doe maar even voor je verder leest…

Wat voelde je?

  • Warmte?
  • Tinteling?
  • Zwaarte?
  • Lichtheid?
  • Levendigheid?
  • Behaaglijkheid?
  • Leek de aangeraakte arm groter?

Wat hier gebeurt is het in werking zetten van het hele lichaamssysteem. De huid is met ontelbare puntjes verbonden met het hele lijf. Vanuit de huid worden signalen naar alle organen gestuurd.

Door een prettige aanraking wordt de ademhaling dieper, gaat het hart rustiger kloppen, opent het brein zich en komen er hormonen vrij die stress verminderen en een gevoel van welbevinden oproepen.

Als je Onderlinge Kindermassage (OK!) in je groep wilt gaan invoeren raad ik je aan eerst eens te experimenteren, bij voorkeur met iemand bij wie je je veilig voelt. Ervaar voor je met kinderen begint eens hoe het is als iemand Hansje Pansje Kevertje op je rug doet of een handmassage.