Liedjes bij aanraakspel

Zingen biedt structuur en gezelligheid
Daarom wordt het spel van jonge kinderen vaak begeleid met een lied. Zo weten kinderen wat er van hen verwacht wordt en is het spel steeds hetzelfde, veilig en vertrouwd. Zoals dit zoek en vindspelletje voor peuters:

Moeder eend is op zoek naar haar kuikens. Een spannend zoek-me-dan-spel voor peuters en kleuters. En als ze gevonden worden, wordt er natuurlijk blij geknuffeld! Daarna een voetmassage om de vermoeide pootjes te verwennen.
DE MOEDEREEND

Het verlies van een geliefd voorwerp of mens is voor elk kind een schok. Met het liedje ‘Heb jij mijn papa/hondje/knuffel gezien?‘ aan peuters en kleuters te leren geef je hen iets in handen waarmee zij hun angst en verdriet kunnen delen.
Zo speel je het:
Verstop een voorwerp en ga zingend op zoek. Handje vast, troostend over de rug strelen en elkaar blij in de armen vallen als het verloren voorwerp gevonden is.
HEB JIJ MIJN OMA GEZIEN

Voorzichtig met elkaar!
Jonge kinderen kunnen nog onhandig zijn. Speel dan pelletjes waarbij je veilig kunnen oefenen. Doe dit soort spelletjes ook met oudere kinderen voor je begint met aanraakspel, zodat ze kunnen wennen. Hansje Pansje Kevertje gaat graag wandelen over rug of arm. Maar dan valt de regen en moet het kevertje weer helemaal omhoog klimmen. Gelukkig komt de zon weer terug en wordt het kevertje weer droog!
HANSJE PANSJE

 

Het liedje ‘Hier een vis daar een vis‘ is zowel voor peuters als kleuters geschikt.  Eerst in de pan en een beetjes schudden, voorzichtig prikken, en wachten tot de vis gaar is! Daarna mogen de vissen uit de pan op het bord gerold worden. En dan: hap, hap, hap!
HIER EEN VIS DAAR EEN VIS

Koesterliedjes
Bakker, bakker Bolleman, bak een broodje als je kan! Een heerlijk knuffelliedje voor peuters en kleuters. Ook geschikt als bakerspel of ouder-kindoefening voor ouders die dit nodig hebben.
Het kind ligt opgerold als het bolletje, de ouder kneedt de rug. Buig je  als het liedje uit is zacht over het kind heen (hoofd vrijhouden) en adem samen, en laat het jouw warmte en bescherming voelen.
Als kinderen hebben ervaren hoe dit spel gaat en voorzichtig kunnen zijn, kan je het met elkaar laten spelen.
BAKKER BOLLEMAN

Lekker wild!
Een bekend schommelspel is schuitje varen, dat geschikt is om kleuters te leren voorzichtig met elkaar om te gaan omdat ze in dit spel hun bewegingen op elkaar moeten leren afstemmen.

Een spannender versie van Schuitje varen is Matroosje mag ik mee, mag ik mee met jou? Achter elkaar zitten, en van links naar rechts wiegen. In het tweede couplet gaat de boot wild schommelen!
MATROOSJE MAG IK MEE NAAR ZEE?

De smaak te pakken? Ontdek dan eens hoe lekker het is om op elkaars rug te tekenen.

De spin wiedewin is geschikt als aanraakspelletje op een rug maar ook leuk als motorisch tekenspel.
Als aanraakspel zit de spanning in de kleine kneepjes op het eind: de vliegjes en mugjes. Als tekenspel ervaart het kind de koppeling tussen tijd en ruimte. Deze vaardigheid heeft het nodig om vloeiend te leren schrijven.
DE SPIN WIEDEWIN  

Rupsje, rupsje waar ga je naar toe?
Dit spel kan als rupsje:
RUPSJE WAAR GA JIJ NAAR TOE?

of als vlindertje:
VLINDERTJE, VLINDER WAAR GA JIJ NAAR TOE?

Laat het rupsje of de vlinder in lemniscaatvorm over de rug kruipen of vliegen.
Als tekenspel: zingend tekenen met je lievelingskleuren en vertrouwen in je eigen scheppingskracht.

NIEUWSGIERIG NAAR MEER TEKENSPELLEN? 

hagelensneeuw

ZINVOL TEKENEN MET KINDEREN is een JAAROPLEIDING voor leraren, kinder- en gezinscoaches, yogadocenten en kindertherapeuten.

Je leert dit studiejaar intensief hoe je beter contact met kinderen krijgt, wat de invloed van beweging is op het kind en hoe je tekenspel kunt inzetten bij de ontwikkeling van de sociale, emotionele en cognitieve intelligentie.

Kijk hier voor gratis tips en informatie.

HET GROTE DROEDELBOEK

omslag-flat

Als ouder, leerkracht of opvoeder is het vaak lastig een momentje voor jezelf te pakken. Met een droedelspelletje kom je tot jezelf en worden je kinderen rustig. Voor je het weet doen ze met je mee!

Met de droedels uit Het Grote Droedelboek reset je je brein met droedelkracht! Duizend rustmomentjes voor jou (en je kind). Elke week een nieuwe droedel, een heel jaar lang! Groei als vanzelf van krassen en zwalken naar steeds meer perspectief. Met op elke pagina een open ruimte voor jouw eigen droedels. Prijs €19,99.

Bestel het Grote Droedelboek nu en je hebt het over enkele dagen in huis 

TIP:
Geef kinderen en pubers hun eigen droedelboek. Vanaf een jaar of tien doen ze het graag zelf.