Marijke Sluijter

Mijn belangstelling voor de kracht van aanraking werd gewekt toen mijn kinderen nog baby’s waren. Het ongelooflijke effect van enkele simpele aanrakingen redde mijn kinderen: de een kon zich ondanks een door vroeggeboorte overspannen motoriek toch goed ontwiportret-marijke-voor-websitekkelen, de ander kwam ermee uit zijn isolement.

Deze ervaringen maakten dat ik als een van de eersten in Nederland een babymassagecursus voor jonge moeders startte. Inmiddels is babymassage geaccepteerd. De volgende logische stap was om kinderen zelf te leren elkaar op een vriendelijke manier aan te raken via aanraakspel.

Daarom ontwikkelde ik onderlinge kindermassage en aanraakspel op school en kinderopvang. De inspiratie hiervoor haalde ik bij mijn vrienden in Zweden, waar men hiermee al veel positieve ervaringen had opgedaan.

Touching Childcare
Ik geef geen cursussen meer over aanraakspel. Maar Corina de Boer van Touching Childcare is nog regelmatig bij mij in de Inspiratieruimte met groepen cursisten in de weer!

Educare
Ik was van 1987-2017 hoofdredacteur van Educare. Dit tijdschrift heeft 33 jaar bestaan en is nu overgegaan naar het oudertijdschrift Kiind. Het stond vol inspiratie en praktische tips om kinderen te laten opgroeien in verbondenheid met zichzelf, de ander en de wereld.

Educreation
Samen met Jacqueline van Ommeren schreef ik Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’. Deze handleiding voor leerkrachten en RT-ers helpt je om kinderen met het leren van de basisvaardigheden in hun waarde te laten en in hun kracht te zetten.
Interesse? Een digitale versie van de vier delen van het boek kost €40,-. Op aanvraag stuur ik je graag een introductie toe.

Zinvol Tekenen
Ik was altijd al dol op tekenen. Maar toen ik erachter kwam dat je de beweging en de beeldtaal kunt inzetten om het kind te steunen in zijn ontwikkeling en via de tekentaal op een dieper niveau met het kind in contact kunt komen kwam daar een dimensie bij.

In de jaartraining Zinvol Tekenen leer ik je graag de technieken van deze bijzondere tekenspellen. De training is voor leerkrachten, kindertherapeuten, kinderyogadocenten.  Sinds 2016 leidt ik ook zinvol tekendocenten op die een eigen programma aanbieden gebaseerd op deze tekenspellen.

Opgroeien in verbondenheid

Een van de projecten die we oppakten was de website Opgroeien in Verbondenheid. Hiermee wilde ik een bijdrage leveren aan een cultuur van verbondenheid in de opvoeding. Je verbonden voelen met jezelf, de ander en de wereld is naar mijn idee een belangrijke voorwaarde voor een duurzame samenleving!

De website leidt een slapend bestaan. Tot er weer iemand opstaat die zich hiervoor wil inzetten. Maar hij staat nog wel online, dus voor tips kun je er nog altijd terecht.

Je kunt hier ook gratis mijn e-book Opgroeien in Verbondenheid downloaden.